“Moontalk Mobile parantaa olennaisesti asiakaskokemusta ja tehostaa sisäisiä prosesseja” – Haurun Jäteauto Oy 

Moontalk Mobile saatiin yritykselle nopeasti käyttöön

”Meillä Haurulla lähdetään aina liikkeelle asiakaskokemuksesta. Pienenkin yrityksen pitää kehittää omaa toimintaansa tarjoamalla asiakkailleen uusia ja erilaisia palveluja”, kertoo Haurun Jäteauto Oy:n toimitusjohtaja ja osakas Mikko Hauru.

”Me lähdimme rohkeasti uudistamaan toimintamallejamme muutama vuosi sitten. Nyt olemme Suomessa omalla toimialallamme edelläkävijöitä ympäristöasioissa sekä ainutlaatuisissa jätehuollon palvelukonsepteissa, jotka perustuvat älykkääseen teknologiaan. Toiminnan muutoksen mahdollisti tekniikan kehitys, mutta yhtä lailla vaadittiin myös, että jokin tämän alan yritys vaan lähti tekemään ja ajattelemaan asioita eri tavalla”, Mikko lisää.

Toimintaa takana jo 65 vuotta

Haurun Jäteauto Oy perustettiin vuonna 1957.

– Meillä on juhlavuosi menossa, jo 65 vuotta toimintaa takana, Mikko sanoo.

Kyseessä on perheyritys ja nyt mukana toiminnassa ovat Mikko sekä hänen sisarensa, jotka edustavat Haurun perhettä jo kolmannessa polvessa. Yrittäjänä Mikko on ollut keväästä 2019.

– Yrityksen toiminta lähti aikoinaan kaivontyhjennyspalveluista. Sen jälkeen mukaan tulivat jätekuljetus sekä vaihtolavapalvelut, Mikko kertaa yrityksen alkuvaiheita.

– Nykyään tarjoamme Oulun talousalueella jätehuolto-, viemärihuolto ja vaihtolavapalveluja. Meillä on pitkäaikaisia asiakkuuksia yrityssektorilla, tapahtuma-alalla sekä kuluttajapuolella. Henkilöstön koko on vuosien varrella kasvanut jo 35 henkilöön, Mikko jatkaa.

Pohjois-Suomen ensimmäinen 100% biokaasulla kulkeva jäteauto

Haurulla on tapahtunut paljon muutaman vuoden aikana.

– Pienenkin yrityksen pitää kehittää omaa toimintaansa tarjoamalla asiakkailleen erilaisia palveluja. Toiminnan kehitystä ympäristöasioissa kuvaa hyvin meidän slogan ”Oululainen ympäristötekijä”, aloittaa Mikko kertomaan yrityksen palvelukonseptien kehityksestä.

– Vuonna 2018 Haurulle tuli ensimmäinen 100 % biokaasulla kulkeva jäteauto, joka oli laatuaan myös ensimmäinen biokaasulla toimiva raskaan kaluston ajoneuvo Pohjois-Suomessa, kertoo Mikko.

– Vuoden 2018 jälkeen olemme tasaisesti päivittäneet kalustoamme biokaasulla toimivaksi. Nykyään meillä on neljä biokaasukäyttöistä autoa, joista kolme on jätteenkeräysautoja ja yksi vaihtolava-auto, hän jatkaa.

Biokaasuautojen käytöllä pienennetään yrityksen hiilijalanjälkeä.

– Meillä autot keräävät jätemateriaalin, joka viedään Oulussa biokaasua tuottavaan laitokseen. Myös biokaasun tankkauspiste löytyy meidän toimipisteen vierestä. Tämän muutoksen myötä olemme pienentäneet huomattavan määrän toimintamme hiilijalanjälkeä, Mikko kertoo.

Haurun Jäteauto

”Hauru Smart – Suomen älykkäin jätehuolto”

Seuraavan, toimialalla ainutlaatuisen uudistuksen Hauru esitteli yhteistyössä Wastebook Oy:n kanssa kaksi vuotta myöhemmin.

– Vuonna 2020 esiteltiin täysin uudenlainen pinnanmittausanturi nimeltään Jaete, tai paremminkin sanottuna sensori, jolla voidaan tuottaa aivan uniikkia ja uudenlaista arvoa asiakkaille, Mikko kuvaa täysin uudenlaista palvelukonseptia.

– Sensorin avulla voimme tarjota ”Suomen älykkäintä jätehuoltoa”. Sensorilla varustettu jäteastia viestii täysin ajantasaisesti astian täyttömäärästä. Astian tuottama tieto liikkuu meidän systeemissä ajantasaisesti ja se luo kuljettajille tehtäviä sen mukaan, mikä astia kaipaa milloinkin tyhjennystä. Olemme ainoa toimija Suomessa, joka tarjoaa vastaavaa palvelua, Mikko avaa palvelun innovatiivisuutta.

Hauru Smart -palvelukonsepti muuttaa koko jätehuollon toimintamallia.

– Sensorin ansiosta jätehuollon tarve ei perustukaan tiettyyn rytmiin, esim. viikkorytmiin, vaan se perustuu aitoon tarpeeseen. Näin jää pois turhat tyhjennyskerrat ja -ajot, samoin ylitäyttötilanteet sekä siitä johtuva ympäristön likaantuminen. Tämä taas vähentää turhia ajokilometrejä, ja se näkyy säästönä niin kustannuksissa kuin päästöissä, Mikko listaa palvelun tuottamia hyötyjä asiakkaalle sekä ympäristölle.

Tällä hetkellä sensoreilla varustettuja jäteastioita on jo noin 1 600 kpl ja ne ovat pääosin käytössä taloyhtiöissä. Vuoden loppuun mennessä sensoreita on asennettu yli 2 500 kappaletta.

Älykkään sovelluksen lanseeraus omakotitalouksille

Innovaatiot  eivät päättyneet pelkästään sensoreihin, vaan Hauru toi markkinoille myös omakotitalouksille suunnatun mobiilisovelluksen, jolla voi tilata helposti jäteastian tyhjennykset ja samalla saada aikaan selvää säästöä.

– Smart Waste Bin on mobiilisovellus, jolla voi tilata jäteastian tyhjennyksen, silloin kun se tarvitaan. Tämä palvelu on suunnattu erityisesti omakotitaloasujille. Sovelluksella hallittava jätehuolto perustuu asiakkaan tarpeeseen, ei ennalta sovittuun rytmiin ja rutiiniin, Mikko kertoo uusimmasta innovaatiosta.

– Sensoreita on tarjolla myös omakotitalouksille, mutta kyllä äppi on ollut selkeästi se palvelu mitä kysytään ja tilataan koteihin, hän lisää.

– Me lähdimme rohkeasti uudistamaan toimintamallejamme muutama vuosi sitten. Nyt olemme Suomessa omalla toimialallamme edelläkävijöitä ympäristöasioissa sekä ainutlaatuisissa jätehuollon palvelukonsepteissa, jotka perustuvat älykkääseen teknologiaan. Toiminnan muutoksen mahdollisti tekniikan kehitys, mutta yhtä lailla vaadittiin myös, että jokin tämän alan yritys vaan lähti tekemään ja ajattelemaan asioita eri tavalla, Mikko kuvaa uusien palvelukonseptien taustaa.

Haurun Jäteauto - kokemuksia

Moontalk Mobile löytyi toisen yrittäjän vinkistä

Reilu pari vuotta sitten Haurulle haettiin ratkaisua puhelujen hallintaan kasvavan asiakasmäärän vuoksi.

– Me haettiin toimivaa puhelinvaihdetta yrityksen muutoksen aikana. Toinen paikallinen yrittäjä vinkkasi Moontalk Mobilesta ja siitä heräsi kiinnostus palvelua kohtaan, Mikko kertaa Moontalk Mobilen hankintaa.

– Otin yhteyttä Moontalk Mobileen ja yhden Teams-palaverin jälkeen suunnitelma toimivasta kokonaisuudesta oli valmis, hän jatkaa.

Moontalk Mobile saatiin yritykselle nopeasti käyttöön.

– Koko prosessi oli sujuva ja hallittu kokonaisuus ja homma saatiin lyhyessä ajassa toimintaan. Heti käytön alussa piti tehdä jotain muutoksia, kuten järjestelyt päivystystä varten, mutta siihenkin Moontalk Mobilelta löytyi nopeasti ratkaisu, Mikko muistelee parin vuoden takaista käyttöönottoa.

Moontalk Mobile on nykyään olennainen rooli asiakaspalvelussa.

– Moontalk Mobile parantaa olennaisesti asiakaskokemusta ja se tehostaa sisäisiä prosesseja. Vaikka henkilökuntaa olisi kiinni eri tehtävissä, voidaan Mustalinjalla varmistaa, että joku on aina vastaamassa asiakkaiden soittoihin, hän tiivistää Mustalinjan käytöstä.

”Kaksi älykästä yhdessä – Moontalk Mobile ja Hauru Smart”

– Meitä ja Moontalk Mobilea yhdistää muutama tärkeä ominaisuus. Me molemmat muutamme omia toimialojamme sillä, että teemme asioita hiukan eri tavalla ja kehitämme digitalisaation kautta uusia tapoja toimia. Me ollaan tavallaan kaksi älykästä yhdessä – teillä on Suomen älykkäin mobiilivaihe, meillä Suomen älykkäin jätehuolto, kiteyttää Mikko lopuksi.

Lataa mobiilivaihdevertailu

Puolueellinen mobiilivaihde -vertailu sisältää perustietopaketin mobiilivaihteesta ja sen toiminnoista. Lisäksi se tarjoaa vinkkejä eri mobiilivaihteiden vertailuun sekä hankintapäätöksen tueksi.

Mobiilivaihde vertailu